Haber

BAKAN GÖKTAŞ: KADINLARIN TEKNOLOJİYE ERİŞİMİNİ SAĞLAMAMIZ GEREKİYOR

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, “Teknolojiye Öncü 100’ler” Projesi tanıtım toplantısında yaptığı konuşmanın giriş kısmının yapay zeka yardımıyla hazırlandığını belirterek, “Kadınların teknolojide aktif olması neden önemli?” STEM alanları?” “Biz sorduk ve gördüğünüz gibi yapay zeka bize çok net bir cevap verdi.” söz konusu.

Göktaş, Teknolojide Kadın Derneği’nin bir otelde düzenlediği “Teknolojinin Öncü 100’leri” Projesi tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, kadınların STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik, Matematik) alanlarındaki varlığının birçok alanda çok yönlü öneme sahip olduğunu söyledi. yenilikçilik ve yaratıcılık, fırsat eşitliği ve iş gücünde çeşitlilik gibi konular. dedi ki.

Kız çocuklarının STEM alanlarındaki varlıkları konusunda farkındalıklarının artırılması ve kadın rol modellerin görünürlüğünün vurgulanması gerektiğine işaret eden Göktaş, “Şimdi bir itirafta bulunmak istiyorum. Konuşmamın bu giriş kısmını da yardımlarla hazırladık. yapay zeka ‘Kadınların STEM alanlarında aktif olması neden önemli?’ ” diye sorduk ve gördüğünüz gibi yapay zeka bize çok net bir cevap verdi.” dedi.

Hala geliştirilmesi gereken noktalar olsa da bu tür yenilikçi teknolojilerin zaten hayatın önemli bir alanını kapsadığını belirten Göktaş, artık yeni bir dünyada yaşadıklarını, milyonlarca yılda oyunun kurallarının değiştiğini kaydetti. insanlık tarihinin ve bu değişime tanık olduklarını.

Astronot Alper Gezeravcı’nın, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk insanlı uzay göreviyle uzaya giden ilk Türk olarak tarihe geçtiğini belirten Göktaş, Gezeravcı’nın uzayda 4’ü Prof. Dr. Emel Emregül, Prof. Dr. Didem Özçimen, Tuğçe Celayir ve Birsen Geçer adlı bilim adamlarının sorumlu olduğunu vurguladı.

Bakan Göktaş, “Türkiye Yüzyılı”nın tarihe geçecek adımların atıldığı bir yüzyıl olarak başladığını, bu adımların her birinde kadınların emeğinin ve alın terinin yer aldığını, kadınların bu adımları atacak birçok projenin başında yer aldığını kaydetti. isimlerini tarihe bırakmalarını ve bu adımları daha da ileriye taşıyacaklarını ifade etti.

“Yüzyıl boyunca attığımız önemli adımlarda kadınların varlığı her zaman belirleyici olmuştur.”

“Teknolojiye Öncü 100’ler” projesinin çağın gerekliliklerini dikkate alan değerli bir girişim olduğunu vurgulayan Göktaş, şöyle devam etti:

“STEM alanlarında yetişmiş insan gücüne artık stratejik bir güç olarak değer veriliyor. Özellikle bütüncül bakış açıları ve toplumsal sorunlara duyarlılıklarıyla kadınların bu alandaki varlığı çok değerli. Özellikle eğitim ve öğretim konusunda da özel çaba gösteriyoruz. Kızlarımızın meslekleri çünkü onların Türkiye’nin kalkınmasında önemli olduğunu biliyoruz.” Kadınların rolü bu ilerlemede her zaman hayati bir unsur olmuştur. Cumhuriyetimizin kuruluşunda ve yüzyıl boyunca attığımız önemli adımlarda kadınların varlığı her zaman belirleyici olmuştur. Dijital çağda kadının gücüne inanıyoruz ve onların önünü açmak için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Çağımızın vazgeçilmezi olan bilim ve siber güvenlik gibi alanlarda eğitim alacak ve bu alanlarda öncülük yapacak insanları yetiştirecek yapay zeka, bilişim projeleri ülkemiz için çok değerli. ‘Dijital vatan’ dediğimiz veri güvenliğimiz artık bu projeler sayesinde yetişecek siber güvenlik uzmanı kadınlara emanet edilecek. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında kadınların eğitim, sağlık, diplomasi ve iş dünyasına katılımları ülkemizin yükselen dinamiklerinden biri haline gelmiştir. “Bu dinamizmi yenilikçi teknolojilerle donatmalı ve kadınların liderliğinden faydalanmalıyız.”

“Kadınların teknolojiye erişimi erkeklere göre çok daha düşük”

Bakan Göktaş, TÜİK verilerine göre üniversite eğitimini tamamlayan erkeklerin yüzde 84’ünün, kadınların ise yüzde 67’sinin iş gücüne katıldığını belirtti.

Bir konuda uzmanlaşan kadınların yüzde 33’ünün çalışmadığının altını çizen Göktaş, “Bu azımsanacak bir oran değil. Ayrıca 2022’de 16-74 yaş grubundaki bireylerin internet kullanım oranı da yüzde 80. kadınlarda yüzde 89, erkeklerde ise yüzde 89. Dünya çapında kadınların cep telefonu sahibi olma olasılığı erkeklere göre yüzde 21 daha az. Bütün bu veriler aslında bize bir şeyler söylüyor. Ne yazık ki teknolojinin bu kadar geliştiği bir dönemde kadınların teknolojiye erişimi erkeklere göre çok daha düşük.” sözlerini kullandı.

Göktaş, yapılan çalışmaların 2030 yılında pek çok mesleğin ortadan kalkacağını ve yerlerine teknolojiye dayalı yeni istihdam olanaklarının açılacağını gösterdiğini belirtti.

Bu yeni iş alanlarında kadın istihdamının artırılması için kadınların teknolojiye erişiminin sağlanması gerektiğini belirten Göktaş, “Bunun en önemli yollarından biri de eğitim ve istihdamda fırsat eşitliğinin güçlendirilmesidir. Teknoloji okuryazarlığının sağlanmasıdır. önem verdiğimiz bir diğer konu. Bu sorunu hayati bir sorun olarak görüyoruz. Bakanlık olarak özel bir çaba sarf ediyoruz. Tüm işlerin yüzde 95’inin dijitalleştiği bir dünyada kadınların ve kadınların varlığının desteklenmesi kritik önem taşıyor. Teknoloji alanında kız çocukları. Teknoloji eğitim ve öğretim fırsatlarını iyileştirirken aynı zamanda sağlık hizmetlerine erişimi, ekonomiye ve sivil topluma katılımı da etkiliyor.” dedi.

Göktaş, kadınların iş dünyasında güçlendirilmesinde ve yeni kariyer fırsatlarının elde edilmesinde dijitalleşmenin kritik bir rol oynadığını belirtti.

Dijitalleşmede cam tavanlar ortadan kalktıkça iş hayatında daha fazla kadın yöneticinin yer alacağını bildiklerini belirten Göktaş, “Bu nedenle dijital dönüşüm çağında kadınların teknoloji ve inovasyon konusunda güçlenmesini, teşvik edici politikalar yürütüldüğünü görüyoruz. Bu alanda Türkiye’nin geleceği açısından hayati yatırımlar var.” değerlendirmesini yaptı.

Kadın girişimciliğini ve istihdamını desteklemek için birçok proje ürettiklerini ve destek sağladıklarını belirten Göktaş, şöyle konuştu:

“2002 yılından bu yana Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde bu alanda önemli ilerlemeler kaydettik. ‘Türkiye’nin Mühendis Kızları Projesi’ni yürütüyoruz. Her yıl ’11 Şubat Uluslararası Kadın ve Çocuk Forumu’ kapsamında Bilimde Kızlar Günü’nde STEM alanlarında çalışan rol model kadınlarla buluşuyoruz. Kızlarımızı bir araya getiren toplantılar düzenliyoruz. En değerli öğrenme tekniği deneyimdir. Bu toplantılarla deneyimli bilim insanlarımızın kızlarımıza eşsiz yeteneklerle mentorluk yapmalarını sağlıyoruz. Kızlarımızın yeni teknolojilerle tanışmasını sağlamak, bu alanda kendilerini geliştirmelerine öncülük etmek ve teknolojiye olan ilgilerini artırmak için etkinlikler düzenliyoruz. Bu nedenle çalışmalarımızda iş birliğine özellikle önem veriyoruz. İşbirliği içeren projeleri gönülden destekliyoruz.”

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, Teknolojide Kadın Derneği’nin “Teknolojiye Öncü 100’ler” projesinin bu anlamda çok başarılı bir iş birliği örneği olduğunu belirtti.

Göktaş, bu projeye destek veren markalara da teşekkür ederek, “‘Teknolojinin Öncü 100’leri’ projesini özel kılan noktalardan biri de yüzde 80 kadın kotası ile kadınları ön plana çıkarması. İnanıyorum ki yüzde 80 kadın kotası uygulaması da devam ediyor. proje fırsat eşitliği açısından benzer projelere ilham kaynağı olacak. Bu geleceğe yöneliktir.” “Yatırımda en kritik nokta nitelikli insan kaynağımıza yapılacak yatırımdır. Bu değerli projenin yeni ufuklar açmasını temenni ediyor, dernek başkanı Zehra Öney’e ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” Projenin hayata geçirilmesi için.” dedi.

Konuşmaların ardından Dernek Başkanı Öney, Bakan Göktaş’a hediye takdim etti.

Programın sonunda katılımcılardan oluşan koro, sanatçı Norm Ender önderliğinde Cumhuriyetin 100. yılı kapsamında bestelenen “Parlak” isimli marşı seslendirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu